Terug naar blog

Nieuwe emoji’s in iOS 18: dit kun je verwachten

27 juni 2024 
– 7 minuten leestijd

Deel deze blog

De iOS 18-update van Apple brengt een hele vracht nieuwe emoji’s naar je iPhone en andere Apple-apparaten. Deze fonkelnieuwe aanvullingen geven je nog meer manieren om jezelf te uiten in je berichten. Denk aan nieuwe varianten van bekende symbolen zoals een schuddende smiley en een verlichtend hart. Tuurlijk: ook inclusiviteit is een belangrijk thema, met bijvoorbeeld emoji’s van een man in een baljurk en een vrouw met een baard. Maar een van de meest opvallende functies is de optie om zélf emoji’s te maken met AI. Kijk, daar houden wij van!

Deze veranderingen verrijken je emoji-ervaring en zorgen ervoor dat iedereen zich beter vertegenwoordigd voelt. De schuddende smiley kan bijvoorbeeld ongeloof of verbazing uitdrukken, wat een handige toevoeging is voor die momenten waarop je echt niet kunt geloven wat je net hebt gelezen. Dat belachelijke e-mailtje van je collega bijvoorbeeld. Het verlichtende hart kun je gebruiken om positieve emoties of een moment van inzicht te symboliseren. Iets wat jou dagelijks zo’n 10 keer overkomt, toch? Hoe dan ook: door deze nieuwe emoji’s kunnen gebruikers hun emoties en gedachten nog specifieker overbrengen in hun digitale communicatie. Ook een vingerafdruk en een vermoeid gezichtje met wallen onder de ogen zitten bij de nieuwe serie emoji’s.

De betekenis van nieuwe emoji’s in 2024

Ieder jaar verschijnen er nieuwe emoji’s en 2024 staat bol van diversiteit en inclusiviteit. De nieuwste emoji’s in iOS 18 en WhatsApp laten zien hoe emoji’s blijven evolueren om complexere emoties en scenario’s te communiceren. Deze visuele taal groeit mee met onze communicatie en speelt een belangrijke – en vooral erg leuke – rol in onze dagelijkse digitale interacties. Hierdoor kun je nóg vlotter, effectiever én energieker communiceren.

De nieuwe emoji’s weerspiegelen maatschappelijke trends en veranderingen. De inclusieve symbolen tonen de toenemende acceptatie en zichtbaarheid van genderdiversiteit. De optie dat je zelf emoji’s kunt ontwerpen met behulp van AI is een logisch gevolg van de opkomst en algemene acceptatie van AI in de maatschappij. Een handige functie, want handmatig zoeken naar een gepaste emoji is niet meer nodig. Whoop!

Zelf emoji’s maken met generatieve AI

Dit vinden wij als creatief en energiek communicatiebureau met een emojionele huisstijl natuurlijk geweldig: zelf emoji’s maken. Apple heeft deze functie omgedoopt tot Genmoji’s.

Hiermee kun je op de iPhone unieke emoji-karakters maken om in je gesprekken te gebruiken. Genmoji zien eruit als gewone emoji, maar worden speciaal gemaakt. Het zijn geen afbeeldingen, maar pictogrammen die gebruik maken van de Unicode Standaard.

Zo gebruik je Genmoji’s

In de basis zijn Genmoji’s op twee manieren te maken voor iPhone-gebruikers. Je kunt namelijk gebruik maken van je contactenlijst, maar je kunt ook je eigen creativiteit de loop laten.

  • Gebruik de namen van een persoon uit je adresboek, bijvoorbeeld “Erik als coureur” of “Hans als astronaut”
  • Of maak je eigen combinaties, zoals “Smiley met komkommerplakjes op de ogen”.

Bij beide prompts krijg je een unieke afbeelding, gegenereerd op basis van je omschrijving. Ben je niet direct tevreden? Dan geeft Apple je de mogelijkheid om andere opties te bekijken.

Bron: Apple

Deze update bespaart je een hoop tijd en frustratie, want de zoektocht naar welke emoji het beste aansluit bij jouw gevoel behoort nu tot het verleden. Je hoeft ook niet meer te wachten op jaarlijkse updates met nieuwe emoji’s, want je maakt ze gewoon zelf. Dit maakt jouw digitale communicatie nog expressiever en persoonlijker.

Natuurlijk zijn er ook kritische tegengeluiden. Een zorgpunt is hoe AI complexe menselijke emoties en culturele nuances zal interpreteren en vertegenwoordigen. Dit kan leiden tot ongepaste suggesties óf ongepast gebruik van die emoji’s. Denk maar aan de aubergine 🍆! De een denkt toch echt aan de groente, de ander gebruikt hem als visualisatie van het mannelijk geslachtsdeel. Een ander zorgpunt is dat je als gebruiker de suggesties van AI niet creatief genoeg vindt of dat er te veel herhaling in zit. Dit is volledig afhankelijk van het algoritme, dat weer gebaseerd is op de input en dus de creativiteit van alle gebruikers. Het is dan ook de hoogste tijd om jouw creativiteit los te maken en aan de slag te gaan.

Het gebruik van nieuwe emoji’s in onze communicatie

Emoji’s zijn onmisbaar in digitale communicatie, vinden wij. Logisch. Ze maken onlosmakelijk deel uit van onze grafische identiteit. Maar goed, met de nieuwe set emoji’s bij iOS 18 kun je jezelf nog beter en specifieker uitdrukken. Deze visuele hulpmiddelen maken het je mogelijk om snel en duidelijk jouw persoonlijke emoties over te brengen zonder een lange uitleg. Door de nieuwste updates te installeren, ben je altijd voorzien van de meest recente en relevante opties.

Met de niet meer te stoppen evolutie van emoji’s kunnen we uitkijken naar nog meer creativiteit en diversiteit in de toekomst. Dus zorg ervoor dat je je apparaten bijwerkt en begin met het verkennen van de nieuwe emoji’s die iOS 18 te bieden heeft. Ze zullen je communicatie beslist een energieke boost geven!

Wat kan byteffekt voor jou betekenen?

Emotioneel geworden van deze blog? Wat mooi! Als je erover wilt praten, neem gerust contact op. Ook als je nog vragen hebt over emoji’s of over andere communicatie-items ben je van harte welkom bij byteffekt.

johan
Johan Hockelmann – Social media specialist

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Zoek
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw