fbpx
01

01 Communicatie concept

Wanneer je gaat googelen op het begrip communicatieconcept kom je 148.000 zoekresultaten tegen en 27.766 verschillende definities van het begrip communicatieconcept. Heel vroeger toen er nog geen internet was – ja, da’s echt lang geleden – luidde de definitie van een communicatieconcept als volgt: een communicatieconcept is het idee dat woord en beeld met elkaar verbindt en dat de centrale drager vormt van de boodschap. Lees nog maar eens.

Een krachtig communicatieconcept gaat jou helpen te onderscheiden met jouw product(en) en/of dienst(en).

Een communicatie-concept volgens byteffekt

Omdat wij als byteffekters niet van wollig houden maar altijd alles helder, overzichtelijk en kort willen houden luidt onze definitie (hou je vast!): een communicatieconcept is het grote idee. Punt. Nou ja, het is wel iets meer en dat vertellen we je zo ook. Als je maar onthoudt: het grote idee. Dat geeft verschrikkelijk veel houvast namelijk.

De behoefte aan een communicatieconcept ontstaat vrijwel altijd op het moment dat je jouw positionering, branding en merkidentiteit scherp hebt en je de wereld daarover wilt vertellen. Met welke diensten of producten wil jij de wereld verrijken en hoe ga je dat de wereld vertellen? Zie hier de noodzaak van een communicatieconcept. Je hebt een idee nodig, een groot idee, een haakje en liefst zo onderscheidend en eigen mogelijk.

Wat maakt een communicatie-concept tot een goed ontwerp?

Ken je de ‘Even Apeldoorn Bellen’ campagne van Centraal Beheer? Deze campagne loopt nu al bijna 30 jaar en heeft nog steeds van haar kracht en schoonheid verloren. Hier zie je een van de laatste commercials. De bron van het succes? Het ijzersterke communicatieconcept:

“Laat een grappige situatie zien die onvermijdelijk eindigt in een ramp voor de hoofdrolspeler, die zelf onbekommerd is en daardoor helemaal niks doorheeft”.

Nu we het communicatieconcept zo simpel hebben omschreven, kun je zelf vast ook wel een paar invullingen van een commercial bedenken. Dit communicatieconcept is zo goed omdat het grote idee zo eenvoudig en helder is én zich laat vertalen in een oneindig aantal invullingen. Het idee is bovendien origineel, eigen, grappig, leuk, fijn, prettig. En daar houden mensen van.

Cases

Originaliteit rules

Het bedenken van een communicatieconcept is trouwens een van de leukste aspecten van ons communicatievak. Sterker nog: een origineel, uniek, fonkelnieuw nog nooit vertoond idee bedenken waarmee merken hun communicatiedoelstellingen kunnen behalen en hun concurrenten tot kasplantjes (nou ja, beetje overdreven misschien, maar toch) veroordelen is een super dankbare en satisfying job.

Ongedwongen ideeën spuien

Het klinkt niet heel erg lekker misschien, maar ideeën spuien ligt altijd aan de basis van de geboorte van een communicatieconcept. Bij byteffekt doen we dat vrijwel altijd in teamverband. Met elkaar maar ook met klanten. Tijdens zo’n brainstormsessie zeggen we de idiootste dingen en dat maakt het proces juist zo leuk. Dat je gewoon voor de kat zijn dingen kan roepen waar niemand op dat moment iets mee kan. Maar die uiteindelijk – echt, het is telkens nog gelukt – het grote idee opleveren waarmee we verder kunnen.

Hoe nu verder met het communicatie-concept?

Een communicatieconcept ontwikkelen is leuk, maar zo’n idee komt pas tot leven in een campagne. Het effectief vertalen van het grote idee in overtuigende communicatie is dan ook de logische volgende stap. Natuurlijk kijken we eerst wie we met zo’n communicatiecampagne willen bereiken. Meteen daarna bepalen we de meest effectieve kanalen en media. Het resultaat is altijd maximale conversie, effectiviteit en communicatieresultaat.

Dit doen wij ook allemaal

Groot idee nodig? Wij helpen je aan een energiek communicatie concept!