Terug naar blog

De magie van een DTP’er: van creatief ontwerp naar perfect eindproduct

26 september 2023 
– 6 minuten leestijd

Deel deze blog

Wat gebeurt er nadat een grafisch ontwerper zijn creatieve meesterwerk heeft voltooid? Dan is het de beurt aan de onmisbare schakel tussen ontwerp en publicatie: de DTP’er! De DTP’er zet een ontwerp om naar een drukklaar bestand, met de tekst, afbeeldingen, kleuren en andere elementen in de juiste verhoudingen en formaten.

DTP in een notendop

DTP staat in de communicatiewereld voor Desk Top Publisher. Een DTP’er houdt zich bezig met het bewerken en opmaken van diverse soorten documenten die gepubliceerd worden, zowel in gedrukte als digitale vorm. Van flyers en brochures tot tijdschriften, banners, vlaggen en productverpakkingen. Daarnaast werkt een DTP’er aan de lay-out van uiteenlopende uitingen, zoals (e-)boeken, websites en games. Het doel is om te zorgen dat de vormgeving naadloos aansluit bij de communicatiestijl van de betreffende organisatie.

Het verschil tussen een grafisch vormgeven en DTP’er

Grafisch vormgevers of ontwerpers zijn het creatieve meesterbrein achter een idee. Zij bedenken en visualiseren het concept en zijn verantwoordelijk voor het creëren van het ontwerp met alle creativiteit, passie en design-kennis die ze hebben.

Zodra het ontwerp is aangeleverd door een grafisch vormgever of ontwerper, betreedt de DTP’er het toneel. Gewapend met een scherp oog voor detail en technische kennis, gaat de DTP’er aan de slag om het ontwerp om te toveren tot een drukklaar bestand. Dit houdt in dat tekst, afbeeldingen, kleuren en andere elementen zorgvuldig worden geplaatst in de juiste verhoudingen en formaten. De DTP’er zorgt ervoor dat het ontwerp op magische wijze wordt geoptimaliseerd voor de beoogde publicatiemethode 🪄.

In principe zijn de rollen van een grafisch vormgever en een DTP’er gescheiden (in ieder geval bij byteffekt), maar het komt wel eens voor dat onze DTP’ers gevraagd worden om afbeeldingen en inhoud te ontwerpen.

De meerwaarde van DTP-werk

Een DTP’er zorgt er dus voor dat het ontwerp daadwerkelijk tot leven komt in het eindproduct. Een optimale vertaling van het creatieve concept naar een technisch perfect uitgewerkt bestand, zodat het eindresultaat er precies zo uitziet als de bedoeling was.

Wat zijn de drie grootste voordelen van onze eigen DTP’er voor jou als opdrachtgever?

Consistentie

Onze DTP’er zorgt ervoor dat de huisstijl en het ontwerp consistent worden toegepast in alle communicatiemiddelen. Zo zorgen we voor een professionele en herkenbare uitstraling.

Technische kennis

DTP’ers beschikken over de technische kennis om bestanden op de juiste manier op te maken. Ze weten alles van druktechnieken, typografie, kleurgebruik en (digitale) publicatiemethoden en zorgen ervoor dat het eindproduct er niet alleen op het scherm goed uitziet, maar ook perfect wordt weergegeven in gedrukte vorm. Hierdoor voorkomen we problemen zoals kleurverschillen, onscherpe afbeeldingen en teksten of afwijkende lettertypes.

Tijdsbesparing

Door het inschakelen van een DTP’er bespaar je tijd, omdat zij ervoor zorgen dat het ontwerp direct op de juiste manier wordt opgemaakt. Zo hoef je niet zelf te worstelen met technische zaken of het risico te lopen dat het eindresultaat niet aan je verwachtingen voldoet.

DTP bij byteffekt

Onze DTP’ers werken dagelijks aan het vertalen van de mooiste ontwerpen naar praktische producten. Denk bijvoorbeeld aan verpakkingen van maaltijdsalades en kipproducten, kaaswielen, bestickering in de retail, etiketten van wijnen en bieren. Maar ook blikverpakkingen, potten, dozen, bijsluiters en blisters.

Ook de praktische uitwerking van onze campagne Allemansfriet voor McCain lag in handen bij onze DTP’ers. Denk aan de beachvlaggen, receptenkaarten, USB-sticks voor ondernemers met POS-materiaal en het POS-materiaal zelf. Voor Amalthea vertaalden onze DTP’ers het ontwerp naar alle offline producten, zoals verpakkingen en visitekaartjes. Maar ook ontwierpen we een complete beursstand op basis van de nieuwe huisstijl. Mooi werk!

Ontwerp tot in de DT(P)untjes

Kortom: DTP is een onmisbare schakel in het proces van ontwerp naar publicatie. Met hun technische expertise en oog voor detail zorgen DTP’ers ervoor dat het creatieve werk van ontwerpers feilloos wordt omgezet in drukklare of digitaal publiceerbare bestanden.

Ben jij op zoek naar een nieuw ontwerp voor een verpakking? Of wil je jouw klanten uitnodigen voor een evenement? Wij bedenken graag een creatief ontwerp en verzorgen het tot in de (DT)Puntjes 😉 Neem dan contact met ons op!

ulco
Ulco de Jong – Copywriter

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Search