Terug naar blog

Beter meten en meer weten? Ontdek nu Google Analytics 4!

13 juni 2023 
– 10 minuten leestijd

Deel deze blog

Google Analytics laat steeds dringender merken dat het tijd is om over te stappen. Van een notificatie balk, naar nonchalante pop-up tot een rood uitroepteken en een aftelklok. Deze nieuwe versie, die vanaf 1 juli 2023 de verouderde Universal Analytics uit 2012 vervangt, begint meer op een noodzaak te lijken dan op een keuze.

Maar wat betekent deze Google Analytics 4 upgrade? We hebben het voor je uitgezocht en de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4 is een nieuw type property (omgeving) dat ontworpen is voor de nieuwe manier van meten. Bij het ontwerp van Google Analytics 4 is rekening gehouden met strengere privacy-eisen, cross-platform tracking en de mogelijkheid om data van verschillende gebruikersplatformen (app-properties en web-properties) met elkaar te verbinden. Door daar nog een vleugje machine learning aan toe te voegen, helpt GA4 je nog beter de gegevens van je websiteverkeer om te zetten in waardevolle inzichten.

Wat is er nieuw aan Google Analytics 4?

Nieuwe functies zijn natuurlijk geweldig, maar de grote vraag voor ondernemers en marketeers is: wat verandert er precies nu ik overstap van Universal Analytics naar Google Analytics 4?

Website- en app- datastreams

GA4 is specifiek ontworpen om betere ondersteuning te bieden voor het volgen en analyseren van mobiele apps. Het maakt gebruik van Firebase Analytics, een krachtig platform voor mobiele analyse, waardoor je diepgaande inzichten krijgt in het gedrag van app-gebruikers.

Gebeurtenissen in plaats van sessies

GA4 is gebaseerd op een gebeurtenisgedreven gegevensmodel, wat betekent dat het zich richt op het vastleggen van gebeurtenissen en interacties op je website of app. In tegenstelling tot Universal Analytics, waarbij je handmatig tags moet toevoegen voor specifieke doelen, stelt GA4 je in staat om flexibeler en uitgebreider gebeurtenissen te meten.

Privacycontroles zoals cookieloze metingen

Met GA4 heeft Google ook rekening gehouden met de strengere privacyregels, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het biedt betere tools voor gegevensbeheer en -controle, inclusief geavanceerdere opties voor gegevensretentie. Ook het respecteren van gebruikersvoorkeuren met betrekking tot het bijhouden van gegevens is verbeterd.

Machine learning en voorspellende inzichten

GA4 maakt gebruik van de kracht van machine learning en kunstmatige intelligentie om bruikbare inzichten te bieden. Het heeft ingebouwde analysefuncties, zoals automatische inzichten en voorspellende metingen. Deze functies helpen je om belangrijke trends en patronen te identificeren zonder dat je complexe analyses hoeft uit te voeren.

Betere cross-platform tracking

Met GA4 kun je gebruikers volgen en meten over verschillende platforms en apparaten, waaronder websites, apps en zelfs offline interacties. Hierdoor krijg je een beter beeld van hoe gebruikers interactie hebben met je merk op verschillende kanalen en apparaten.

Google Analytics 4 training

Onze Google Analytics 4-training is perfect voor zowel beginners als gevorderden. Ons team van online marketingspecialisten, met uitgebreide expertise in Google Analytics, begeleidt je bij het verkennen van alle functies en mogelijkheden van GA4. We leren je niet alleen hoe je je accountinstellingen op orde krijgt en data analyseert, maar ook hoe je gebeurtenissen instelt (klinkt als een feestje, toch?) en conversies meet als een pro. Bovendien delen we handige tips om je eigen aangepaste rapporten te bouwen en je e-commerce tracking in te stellen met Google Tag Manager.

Interesse? Lees hier meer over de GA4 training! 📊 en meld je aan!

romy
Romy Brookhuis  – SEO specialist & marketing strategie

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Zoek
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw