Terug naar blog

4 tips om rekening mee te houden bij het maken van een social media video

25 augustus 2019 
– 3 minuten leestijd

Deel deze blog

Online videomarketing is erg populair om verschillende redenen. Zo is een video voor social media persoonlijk, trekt het de aandacht van de kijker, heeft het een groot bereik en wordt het sneller gedeeld dan foto of tekst. Maar een video maken voor social media doe je niet zomaar. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende richtlijnen. Daarom geeft BytEffekt vier tips om je videomarketing succesvol te maken.

Video maken? Pak direct de aandacht

Het belangrijkste aan het maken van een video voor social media is dat het meteen de aandacht trekt van de kijker. De eerste drie seconden zijn het belangrijkste om je doelgroep te binden aan de video. Maar hoe trek je de aandacht in de eerste drie seconden? Dat kan door direct te beginnen met de USP van je video. Wat promoot je in je video en waarom is dit zo uniek voor je doelgroep? Door dit doel in de eerste drie seconden te laten zien, vestig je de aandacht op je bedrijf, merk, product of dienst. Als je niet meteen de interesse wekt van je doelgroep, scrollen mensen verder en vergeten ze je video.

Nog een manier om direct te triggeren is gebruik te maken van een aantrekkelijke thumbnail aan het begin van je video. Dan wordt meteen duidelijk waar de video over gaat. Heb je aan het eind van de video nog steeds de aandacht? Dan is je videomarketing geslaagd. Voeg een eventuele call-to-action knop toe om je doelgroep over te laten gaan tot actie.

Afmetingen van een social media video

Over het algemeen worden video’s liggend gemaakt, alleen voor social media gelden andere afmetingen. Stel, je hebt een video gemaakt voor YouTube. Deze zou je ook graag op Facebook en Instagram willen zetten. Helaas heb je niet rekening gehouden met de social media afmetingen, waardoor Instagram en Facebook jouw video afsnijden. Hierdoor komt je social media video niet meer goed tot zijn recht. Facebook en Instagram hanteren de volgende afmetingen:

  • Social media video’s dienen een formaat van 16:9 of 1:1 te hebben.
  • Stories moeten een afmeting van 1080 x 1920 hebben.

Lengte van een social media video

Nog iets om rekening mee te houden, is de duur van de video. Een video in de stories van Facebook en Instagram mag niet langer dan 15 seconden duren. Maak je dus een video speciaal voor de stories, houd er dan rekening mee dat hier andere vereisten aan verbonden zitten.

Maar niet alleen voor stories is het handig om een korte video te maken. De grootste trend in de online videomarketing is dat video’s steeds korter worden. Mensen hebben namelijk geen tijd of geduld meer om een video van 10 minuten of langer te bekijken. Houd je video voor social media daarom maximaal één minuut voor Facebook en LinkedIn, 30 seconden voor Instagram en hooguit een paar seconden voor social advertising. Dit is de optimale lengte om engagement en gedeelde content te genereren. Een uitzondering op deze regel is IGTV van Instagram. In het blog van Frankwatching lees je meer over dit platform.

Wil je toch een langere video maken? Dat is mogelijk, maar de kunst is om het in dit geval zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een interessante infographic of een video waarin een goed verhaal wordt verteld.

Alle lengtes voor social media video’s nog even op een rij:

  • Video maken voor stories: maximaal 15 seconden;
  • Video maken voor Facebook en LinkedIn: maximaal één minuut;
  • Video maken voor Instagram: maximaal 30 seconden;
  • Video maken voor social advertising: hooguit een paar seconden.
  • Wil je een lange video maken? Zorg dan dat deze aantrekkelijk genoeg is. Let op: op Instagram kun je video’s van maar maximaal 60 seconden uploaden.

Geluid en ondertiteling bij een social media video

Nog een belangrijk aandachtspunt is het geluid en de ondertiteling. Veel mensen kijken een video op social media vluchtig en zonder geluid. Ga maar eens na bij jezelf: heb jij het geluid aan als je in de trein zit en een video op social media voorbij ziet komen? Of als je tijdens de pauze op je werk even Facebook checkt? Veel mensen niet, daarom is het verstandig om hier rekening mee te houden. Hoe? Zorg voor ondertiteling, zodat mensen niets missen als ze het geluid van hun laptop, telefoon of tablet uit hebben staan. Dit is ook het geval bij een video in de stories, alleen moet je erop letten dat er geen ondertiteling helemaal onderin de video staat. Met social advertising van zo’n video verschijnt daar vaak een ‘see more’-knop.

Kortom, er zijn genoeg elementen om rekening mee te houden als je een video voor social media maakt. Wil je graag online videomarketing inzetten, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? BytEffekt helpt je graag met social media marketing, het maken van een concept en het geven van een aantal tips. Neem contact met ons op!

johan
Johan Hockelmann – Social media specialist

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Zoek
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw