Terug naar blog

Amazon naar Nederland: de voordelen voor jouw webshop

18 mei 2020 
– 4 minuten leestijd

Deel deze blog

De kans is vrij groot dat je wel hebt gehoord dat Amazon naar Nederland is gekomen. Tenzij je totaal ergens anders hebt geleefd, maar daar gaan we voor het gemak niet vanuit. Op 10 maart 2020 opende het grootste e-commerce bedrijf ter wereld officieel haar eerste Nederlandse webwinkel met ruim honderd miljoen (!) producten. Dit betekent dat gevestigde Nederlandse webwinkels zoals Wehkamp, Coolblue en Bol.com er een grote concurrent bij hebben. Toch kan de komst van Amazon naar Nederland voor jou als (beginnend) webshop juist een positieve impact hebben.

Cijfers van Amazon in beeld

Amazon is nog niet zo bekend bij de Nederlandse consument in vergelijking met de Amerikaanse consument, maar toch is deze webshopgigant wereldwijd een gevestigd fenomeen. In Amerika is Amazon al marktleider, evenals in Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje. Amazon heeft tientallen magazijnen in verschillende landen waar alle producten worden opgeslagen. Er werken al ongeveer 125.000 medewerkers en meer dan 100.000 robots in 26 magazijnen wereldwijd. De robots helpen de producten sorteren, waardoor een bestelling nu binnen één minuut samengesteld, ingepakt en opgestuurd kan worden.

In Duitsland is het marktaandeel van Amazon 50% en loopt de helft van alle online omzet via Amazon. Dit werpt zijn vruchten af, want de omzet van Amazon Duitsland is maar liefst 9 miljard euro. Hierbij laat de webshopgigant de concurrenten Otto en Zalando ver achter zich. Wereldwijd had Amazon in 2018 een omzet van maar liefst 233 miljard dollar; 31% meer ten opzichte van het jaar 2017. In 2019 steeg de omzet met nog eens 20% naar 280,5 miljard dollar.

Hoe jij kunt meeliften op het succes van Amazon

Deze duizelingwekkende cijfers zullen alleen nog maar meer stijgen zolang Amazon blijft groeien. De groei van Amazon is te danken aan de lage verkoopprijzen. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat Amazon in landen zoals Amerika en Duitsland marktleider is geworden. En nu hopen ze ook in Nederland een groot marktaandeel te krijgen door een Nederlandse webwinkel te openen en te concurreren met Nederlandse webwinkels. Jij kunt meeliften met het succes en netwerk van Amazon door jouw producten op dit platform te verkopen. Grote merken zoals Ikea, Nike en Dove zijn je al voorgegaan. Amazon doet de betaling en bezorging tegen een commissie van 8% tot 15%.

De voordelen van verkopen via Amazon Nederland

Wil je producten via Amazon Nederland verkopen? Dan heb je een verkoopaccount nodig. Je maakt er een aan via de Nederlandse servicepagina van Amazon. Dit is echter niet gratis, maar kost je €39,- (ex. btw) per maand. Dat klinkt misschien veel, maar je krijgt er veel voor terug:

  • Miljoenen mensen maken gebruik van Amazon, hierdoor wordt jouw bereik als verkoper bij potentiële klanten ontzettend groot.
  • Je hoeft geen geld uit te geven aan een eigen webshop en marketing. In plaats daarvan gaat verkopen via Amazon Nederland heel makkelijk, ook naar andere landen. Toch zit hier een kanttekening aan: door geen eigen webshop te hebben, bouw je geen merk op maar verbind je jouw naam aan Amazon.
  • Amazon is ontzettend groot en wordt als erg betrouwbaar gezien bij consumenten over de hele wereld. Dit maakt Amazon een zeer geschikt platform om je producten op te verkopen.
  • Wil je graag een of meerdere nieuwe producten lanceren? Op Amazon Nederland kun je snel en laagdrempelig testen of deze producten bij het publiek goed aanslaan. Als dit het geval is, zou je dit ook op je eigen webshop kunnen verkopen.

Amazon abonnementsdiensten

Naast het fungeren als gigantische webshop, biedt Amazon ook abonnementsdiensten aan. Zo is Amazon Prime al een gevestigde naam in onder andere Amerika en probeert het nu ook Nederland te veroveren. Het doel van Prime is dat Amazon de consument aan zich wil binden en tevreden wilt houden. Amazon Prime Nederland kost €2,99 per maand en bestaat uit:

  • Prime verzending, waarbij je onbeperkt en gratis kunt bezorgen in Nederland en België.
  • Prime Video, deze populaire optie binnen het Prime abonnement houdt in dat je gratis series en films kunt bekijken. Het is te vergelijken met Netflix.
  • Twitch Prime, oftewel gratis games, ingame-content en een Twitch channel abonnement.
  • Amazon Photos, bestaande uit onbeperkte en beveiligde opslag van foto’s.

Wil je meer weten over het verkopen via Amazon? Neem dan contact met ons op!

baukje
Baukje Walsma – SEA specialist

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Search