Terug naar blog

Mobile first VS mobile only

30 maart 2021 
– 6 minuten leestijd

Deel deze blog

Je hebt vast wel eens van mobile first gehoord maar wist je dat tegenwoordig steeds meer gebruik wordt gemaakt van mobile only? Vooral door grote bedrijven zoals Uber. In deze blog leggen wij je uit wat mobile first is maar we vertellen je ook wat mobile only inhoudt en wat het belang daarvan is. Ben je er klaar voor? Goed.

Mobile first: wat is dat ook alweer?

Tegenwoordig doen we alles met onze smartphone. Denk aan bellen, WhatsAppen, TikTok, bankieren, websites bezoeken, zal ik nog even doorgaan? Spelletjes, e-mailen, foto’s maken, shoppen, muziek luisteren. Ok, ik heb mijn punt gemaakt. Grote kans zelfs dat jij je desktop niet meer gebruikt.

Doordat we onze smartphone zoveel gebruiken, is het belangrijk dat websites en webshops ontworpen worden met de gedachte dat het voor mobiele gebruikers gebruiksvriendelijk is. Voorheen werden websites ontworpen voor desktop, tegenwoordig wordt de mobiele telefoon als uitgangspunt gebruikt. Nadat het mobiele ontwerp af is, wordt deze uitgebreid naar een desktop variant.

Wist je de meeste bezoekers naar de concurrentie gaan wanneer een mobiele ervaring matig tot slecht is? Toch iets om over na te denken.

Voordelen van mobile first

Naast dat het voor bezoekers fijn is om een gebruiksvriendelijke website te bezoeken heeft een mobile first website nog meer voordelen. Denk aan Google bijvoorbeeld. Wanneer jouw website ook voor mobiel gebruiksvriendelijk is, zal je een hogere positie krijgen in Google. Daarnaast heeft mobile first een beperking qua schermgrootte, waardoor je genoodzaakt bent om goed na te denken over de belangrijkste content voor jouw pagina. Tot slot, een grote kans dat bezoekers terugkomen op jouw website als ze een goede ervaring hebben gehad. Misschien komen er zelfs wel bezoekers van concurrenten bij jou terecht!

Mobile only

Bij mobile only wordt ervanuit gegaan dat gebruikers geen alternatief hebben naast hun smartphone. Via hun smartphone moeten ze een complete dienst kunnen afnemen zonder dat daar bijvoorbeeld een desktop aan te pas komt. Zoals ik eerder al benoemde maakt Uber hier bijvoorbeeld gebruik van. Logisch ook, want je laptop mee moeten sjouwen tijdens een avondje stappen om naderhand een Uber te bestellen is natuurlijk te zot voor woorden. Denk daarom als bedrijf zijnde wie jouw klanten zijn en wat zij moeten kunnen. Komt een deel van jouw bezoekers nog via de desktop binnen? Dan is het handig om een mobile first ontwerp te hebben die opgeschaald is voor desktop.

Hoe dan ook, zorg er altijd voor dat jouw website of webshop mobile first is ontworpen! Lees je dit en denk je: “Verrek mijn website niet zo mobile friendly”? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

romy
Romy Brookhuis  – SEO specialist & marketing strategie

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Search