Terug naar blog

Waarom UX design belangrijk is voor de gebruikerservaring van jouw website

1 april 2020 
– 3 minuten leestijd

Deel deze blog

UX design wordt steeds bekender in Nederland. Misschien heb je al wel eens van de term gehoord. Of misschien heb je geen flauw benul waar we het over hebben. Maar één ding is zeker: je hebt het nodig als je jouw website tot een succes wilt maken. Daarom leggen we je haarfijn uit wat UX design is, wat het verschil is met ‘normaal’ webdesign én wat de meerwaarde is. Maar wat is UX design?

Wat is UX design?

Laten we eerst beginnen met de term UX design, want waar staat de U en de X toch voor?  Eigenlijk is het vrij eenvoudig, want UX design staat voor user experience design. UXD wordt ook wel gebruikt als volledige afkorting. En user experience staat weer voor gebruikerservaring. Bij een gebruiker kun je denken aan een persoon die gebruikmaakt van jouw dienst, product, website, app of webshop. Een UX designer wil voor die gebruikers waardevolle gebruikerservaringen ontwerpen die inspelen op hun behoeften en emoties. Hiervoor stelt de designer kritische vragen, zoals: Kan de gebruiker makkelijk zijn doel bereiken? Welke emotie krijgt de gebruiker bij het gebruik van de dienst, website of product?

Om hierachter te komen speelt onderzoek een grote rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gebruikerstesten, A/B testen, persona’s ontwikkelen en interviews houden. Want door je in te leven in de gebruikers en hun centraal te stellen, kun je diensten, websites of producten verbeteren en optimaliseren. En dat is nou net iets wat echt het verschil kan maken tussen top of flop.

Waarom is UX design zo belangrijk?

In the best case scenario is het natuurlijk zo dat een gebruiker een positief gevoel overhoudt na het gebruik van jouw dienst, website of product en overgaat tot actie. En wanneer iets leuk is en makkelijk werkt voor zowel jou als de gebruiker, ga je het vaker gebruiken. Toch? Precies daar zorgt UX design voor. Maar UX brengt nog meer voordelen met zich mee:

 1. Een betere klanttevredenheid
  Doordat jouw website gebruiksvriendelijk is, houdt de klant hier een positief gevoel aan over. En dit zorgt weer voor meerdere websitebezoekjes. En deze bezoekjes vindt iedereen fijn!
 2. UX verhoogt conversies
  Als het UX design kneitergoed is, verloopt alles soepel en zonder moeite. Erg handig natuurlijk, want de meeste mensen hebben online een korte aandachtsspanne. Zeker als het aankomt op websites, webshops of apps. Als deze gebruikers snel en makkelijk hun doel kunnen bereiken, haken ze minder snel af. En dit zorgt weer voor hogere conversies.Een tip is om gebruik te maken van call-to-action knoppen. Deze knoppen zetten gebruikers aan tot actie. Gebruik bijvoorbeeld een knop om contact op te nemen. Zorg er hierbij voor dat de knop opvalt, de tekst in de knop duidelijk zichtbaar is en de tekst een duidelijke omschrijving heeft. Vermijdt knoppen met teksten als: ‘klik hier’. Gebruikers weten niet op wat voor pagina ze daarna terechtkomen. Schep duidelijkheid. Een goede knop zou bijvoorbeeld zijn: ‘Neem contact op!’
 3. Verbeter de vindbaarheid van je website
  Doordat UX designers nadenken over de werking op verschillende apparaten zoals desktop, mobiel, tablet, verbetert de vindbaarheid op Google. Voor Google is het bijvoorbeeld belangrijk dat een website goed laadt op een mobiele telefoon. Ook let Google op de snelheid van je website. Mensen zijn ongeduldig en haken af als iets te lang duurt. Let maar eens op je partner als een website of webshop niet snel genoeg laadt, frustratie gegarandeerd!
 4. Efficiëntie
  Doordat een UX designer nadenkt over hoe een gebruiker makkelijk en sneller door de website kan navigeren, kunnen gebruikers minder snel fouten maken en minder onduidelijkheden hebben. Hierdoor ben je een stuk minder tijd kwijt met het oplossen van problemen en met het beantwoorden van vragen.

 

De ervaring die je bezoekers hebben is gebruiksvriendelijker en tegelijkertijd verhoog je de kans op hogere conversies. Dus rekening houden met een goed UX design tijdens het maken van een website zorgt voor een win-win situatie!

Naast UX design mogen we UI design niet vergeten

Naast UX is er nog een term met een moeilijke afkorting, namelijk UI design. UI staat voor user interface, en dat betekent weer gebruikersinterface. Het verschil tussen UX design en UI design is dat UX designers zich meer bezighouden met de totale gebruikerservaring, behoeften en emoties van de gebruiker. UI designers werken daarentegen juist meer op de voorgrond en richten zich op hoe een website, webshop of applicatie eruitziet en werkt. Ook letten ze op waar elementen moeten staan, welke kleuren deze elementen hebben en hoe een interactie eruit moet zien. Het gaat bij UI design dus voornamelijk om de interface, terwijl het bij UX design vooral om de totale gebruikerservaring gaat. Beide specialisaties zijn dus ontzettend belangrijk om een perfecte ervaring voor jouw bezoekers te creëren.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren van de gebruikerservaring op jouw website, webshop of applicatie? Wij helpen je graag verder! Ben je benieuwd of jouw website, webshop of applicatie UX proof is? Vraag dan een gratis UX Quickscan aan! Neem hiervoor contact met ons op.

baukje
Baukje Walsma – SEA specialist

Deel dit bericht

Wil je dat wij ook jou verder helpen?

Zoek
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw